Petrol: Pad dobiti i prihoda u prvom kvartalu

Bez autora
May 23 2024

Grupa Petrol u prvom je kvartalu zabilježila 1,5 milijardi eura prihoda, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani. S 15 milijuna eura čista dobit bila je 40 posto niža.

“Na poslovanje u prvom tromjesečju snažno je utjecala regulacija cijena energenata, što koči razvojni potencijal grupe”, pišu iz Petrola.

Dobit iz poslovanja dosegla je 24,1 milijun eura odn 29 posto manje nego u istom razdoblju lani, a EBITDA je iznosila 49,2 milijuna eura, što je 17 posto manje. Dobri rezultati u području prodaje robe i energetskih rješenja uz znatno niže troškove poslovanja nisu u potpunosti nadoknadili gubitke uzrokovane regulacijom cijena energije. Osim troškovnih mjera, niže su bile i investicije, posebice investicije povezane s energetskom tranzicijom, upozorili su iz tvrtke.

Pad prihoda ponajviše je posljedica nižih prodajnih cijena energenata na spot i terminskim tržištima, pojašnjavaju u Petrolu koji na razini grupe posjeduje 594 benzinske postaje. Od prodaje robe i usluga ostvarili su 138 milijuna eura prihoda, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani, a najveći dio ostvarenog rasta pripisuju dobrom poslovanju na stranim tržištima. Prodali su i 5,7 TWh prirodnog plina, 3,1 TWh električne energije i 62.100 MWh toplinske energije.

Matična tvrtka Petrol u prva je tri mjeseca ostvarila 17,2 milijuna eura dobiti iz poslovanja i 10,3 milijuna eura čiste dobiti. Prihodi su iznosili više od milijardu eura.

“U Sloveniji smo suočeni s regulacijom cijena, zbog koje su marže na neke naftne derivate nedopustivo niske, a koje su i daleko najniže u EU. Ovako utvrđena regulirana marža nije dostatna za pokriće troškova redovnog poslovanja s gorivima i derivatima, a posljedično prijeti prilagodba zahtjevima Europskog zelenog sporazuma", izjavio je predsjednik Uprave Petrola Sašo Berger. uz objavu tromjesečnih rezultata poslovanja.

Prema njegovim riječima, nastavak postojeće regulacije cijena energenata, bez uvažavanja tržišnih uvjeta te sadašnjih i budućih troškova energetske tranzicije, uvelike otežava njihovu sposobnost ispunjavanja strateških ciljeva i ulaganja u razvojne projekte energetski prijelaz.

“Na kraju, ali ne i najmanje važno, ovo ugrožava ispunjenje nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Potrebna nam je hitna prilagodba maržne politike", sažeo je Berger u poruci objavljenoj na stranicama Ljubljanske burze.

Kritični su prema prijedlogu nove Vladine uredbe koja je upravo u javnoj raspravi i ne predviđa promjenu najviše dopuštene marže, ali istodobno, kako su napisali, dodatne izmjene u pogledu periodičnosti obračuna maloprodajne cijene, predviđa dodatne troškove poslovanja i logističke rizike ugrožava redovitu opskrbu naftom i naftnim derivatima.

“Mjerom se koči organski rast i razvoj konkurentnosti Petrol grupe, koja je jedna od najvažnijih energetskih grupacija u regiji, na širem regionalnom području. Dakle, takva politika ne može biti niti u interesu društva niti u interesu države kao najvećeg pojedinačnog vlasnika”, rekao je Berger. U benzinu pozivaju vladu da preispita razloge te mjere i zatraži mehanizam određivanja cijena koji će uključivati sveobuhvatno razmatranje učinaka duž lanca nabave i prodaje.

Grupa Petrol, koja na razini grupe zapošljava 5.963 ljudi, za ovu godinu planira prihod od prodaje od 5,8 milijardi eura, bruto dobit od 705,6 milijuna eura, EBITDA od 304,6 milijuna eura i neto dobit od 156,5 milijuna eura. No, kako ističu, "nepromišljeni zahvati regulatora u politiku cijena mogu uzrokovati odstupanje poslovnih rezultata na kraju godine od zacrtanih ciljeva, koji bi se inače u normalnom poslovnom okruženju mogli ostvariti do kraja godine".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik